Choď na obsah Choď na menu
 


Prečo sa vzdelávať a rozvíjať ?

ZDÓVODNENIE

Názov občianskeho združenia "Zrkadlenie" vznikol z charakteru starej primitívnej metódy učenia sa, ktorá je založená na napodobovaní neverbálnych prejavov správania sa, ktorej cieľom bolo bezpečne zapadnúť do väčšej skupiny s cieľom prežiť, vytvoriť vzťahy, väzby a pocit prijatia. Zrkadlením vyjadrujeme  spolupatričnosť, podporu a vzájomné zdieľanie sa prostredníctvom vzťahov s možnosťou spoločných zážitkov a učenia, poznávať sami seba cez iných.

Prostredníctvom  supervízie a vzdelávania pôsobia stretnutia ľudí vo vzájomnej kohézii na rozvoj osobnosti ľudí, ktorí majú záujem rozvíjať svoje profesijné spôsobilosti a osobnostne rásť, nazerať na svoje konanie "objektívnym zrkadlom", zvládať záťažové situácie, využívať techniky pre zvládanie emócií, komunikačné zručnosti.

Občianske združenie realizuje:

Tréningy, stretnutia sú zamerané na ľudí, ktorí radi žijú v harmónii, racionálnom konaní, riešení a prijímaní toho, čo sa deje, ktorí získavajú pocit, že chcú nájsť riešenia pre situácie a zvládanie záťaže,  stagnujú, alebo strácajú motiváciu pre prácu, konanie, vzťahy.  Možnosť získania pohľadu na veci  „z vonku“, nazerania do vlastného zrkadla prostredníctvom sebareflexie, uchovania si pozitívneho pohľadu na svet okolo seba,  uchovanie či získanie vnútornej pohody a rovnováhy, lásky k ľuďom.

 

Realizácia svojpomocných skupín ľudí s rovnakým druhom problémov, záujmové činnosti pre deti rodičov zúčastňujúcich sa na vzdelávaní a supervízii, teambuildingové aktivity.

Vytvára aktivity pre ľudí, ktorí majú záujem posúvať sa, rásť, odborne, osobnostne, profesijne, ľudsky prostredníctvom supervízie, svojpomocných skupín, teambuildingu, zabezpečuje pomoc, poradenstvo a podporu pri riešení problémov, s ktorými si človek nevie pomôcť. Aktivity pre relax, efektívne využívanie voľného času a relax mysle, nevyhnutné pre prevenciu syndrómu vyhorenia v práci, vo vzťahoch, v rodine...

Viacerí z nás na obšas ocitnú na rozhraní životných ciest, v zložitých životných situáciách, okolnostiach, ktorých zvládanie je náročné. Neraz sa zamýšľame nad pomocou, zdrojmi opory, no nájsť tú správnu cestu nie je ľahké. Každá rada, vyslovená či mienená padne dobre, no napriek tomu sa rozhodujeme väčšinou tak, ako nám rozum káže, a zvažujeme jeho opodstatnenie vzhľadom k svojmu intelektu.

Spoločnosť  ZRKADLENIE, je občianskym združením, ktoré ponúka stretnutia ľudí, ktorí chcú riešiť svoje problémy, nie o nich iba počúvať, čítať, ale obohacovať sa navzájom, osobnostne rásť, vzdelávať sa v sebapoznaní, komunikácií,  rozvíjať svoje sociálne zručnosti prostredníctvom zážitkových aktivít. Človek je tvor spoločenský, v spoločnosti na svet prichádza, aj odchádza, preto aj riešenie problémov a osobnostný rozvoj prebieha najprirodzenejšie v spoločenstve ľudí, v zdravom prostredí v príjemnej atmosfére "relaxu a reflexie myslenia". 

Reflexia myslenia prebieha v stretnutiach v zmysle hesla:

 TO, čo počujem, prečítam si, si zapamätám určitý čas.

 TO, čo sa naučím, ale aj precítim si zapamätám dlšiu dobu.

 TO, čo zažijem, nezabudnem!

schody.png

Zážitkové učenie je jedno z najefektívnejších nástrojov poradenských aj terapeutických nástrojov poznania. Prebieha prostredníctvom skupinovej práce 8-12 účastníkov, funguje na báze skupinovej dynamiky, prostredníctvom vzťahov medzi jej členmi.

Človek hľadá spoločenstvo druhých neustále. Pomoc v skupinovej terapii vtedy, ak má potrebu rásť, rozvíjať sa, má osobný problém, ktorý chce riešiť. Hľadá vnútorný kľud, stabilitu či sebadôveru. Dôvody môžu byť evidentné ako napríklad partnerský konflikt, ocitnutie sa na rozhraní, rozhodovaní v zložitej životnej situácií, neriešiteľnosti problémov, alebo aj nejasné a nerozpoznané zákutia duše, vnútorná nespokojnosť z neodôvodnených príčin, potreba rastu, rozvoja, videnia iného uhla pohľadu.

Zdroj: Stanislava Hunyadiová, doc. PhDr. PhD.