Choď na obsah Choď na menu
 


Techniky práce v skupine

Skupina odpovedá jednotlivcom v rámci funkčnej normy na otázku do akej miery správanie človeka zodpovedá úspešnému dosiahnutiu istého cieľa. 

Techniky udržiavania vnútornej rovnováhy vo výcviku:

1. Sebaprijatie osobnosti so svojimi schopnosťami a osobitosťami. Všetko čo sa deje v našom vnútri aj okolí je v ľudských schopnostiach prijať to. Prostredníctvom vyrovnania, vysporiadania sa s danou situáciou, skutočnosťou, ktorá sa udeje, ktorú nemôžeme ovplyvniť.

2. Využívať v komunikácii asertivitu  s  úctou  k  osobitostiam druhých, rešpektom a toleranciou, zároveň však s primeraným sebapresadením a odhadom vlastných schopností a  možností k vyjadreniam.                    

3.. Osobnostný rast je prirodzenou súčasťou sebarozvoja, potrebou poznania nových informácií, poznatkov, skúseností zo správania a prejavov sebapresadzovania, založený na pozitívnych skúsenostiach so sebou samým. 

4.  Napĺňanie vlastných potrieb je základom dobrého pocitu. Uvedomením si procesu, čo v danej situácii človek cíti a ako sa jeho pocit odráža na tele. Červenanie, chvenie, tras v hlase  prezradia o  pocitoch a potrebách človeka viac ako by sám chcel. 

5 Byť zodpovedný za svoje vyjadrovanie a konanie.  V komunikácii pred sebou samým aj okolím formulovať vyjadrenia s výrokom „JA“, neskrývať sa za "MY" alebo "MALO BY SA", „DOBRE BY BOLO“,  lebo za týmito formuláciami je prenos zodpovedností za svoje pocity na iných. 

6. Neskrývať sa za chcenie – potrebu MAŤ. Vyslovovať svoj vlastný názor namiesto toho,  aby sa názor podsúval otázkou:  NEBUDEŠ TAKÝ DOBRÝ?“ Poprosiť o láskavosť a zároveň oceniť ochotu nie je slabosť, je to uvedomenie si potreby „BYŤ“, tu a teraz šťastný, spokojný, vyrovnaný. Otázky sú často iba taktikou, ako neprejaviť svoj vlastný názor. Okrem toho môžu otázky často zahnať tých druhých do úzkych. 

7. Pokojne počúvať ľudí, spätnú väzbu, vnímať okolie.   Nepokúšať sa ihneď obhajovať sa, vysvetľovať, komunikovať. Počúvať, subjektívne názory iných, skutočnosti, ktoré môžu posilniť. Pred akoukoľvek reakciou je dôležité  ubezpečiť sa, či bolo správne pochopené to, čo ten druhý chcel povedať. Reakcia je vhodná prejavom svojho pocitu, nie útokom na druhého, alebo vlastnou obranou. Vyjadrený pocit druhého nezraní.

 

Prostredníctvom zážitkových aktivít  môžete pracovať na vytváraní vnútornej rovnováhy a vyjasňovaní, či riešení problémov, s ktorými sa v živote človek stretáva.